Офіційний веб-сайт

В кінці травня на початку червня відбудеться «Книжковий Арсенал»

VІII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» триватиме з 30 травня по 3 червня у Мистецькому Арсеналі. У ньому візьмуть участь близько 200 українських письменників і 75 гостей із 30 країн світу, понад 150 видавництв і нішевих проектів представлять свої найкращі новинки, а дизайнери, ілюстратори та художники – виставкові проекти.

Фокус-тема цьогорічного заходу – «Проект майбутнього».

«Майбутнього ще не існує, є лише наші прогнози й уявні проекти. Майбутнє вабить своєю невідомістю й водночас ніяк не надається до пізнання: ми зазвичай надто пізно розуміємо, що певна тенденція стає визначальною ознакою часу і що завтра саме її координатами описуватимуть нинішню реальність. Майбутнє – це вічна надія, ми шукаємо в ній розради від травм і страждань. Але це також і жага нових викликів», – підкреслює Віра Балдинюк, кураторка фокус-теми фестивалю.

На «Книжковому Арсеналі» представлять спеціальні проекти, пов’язані із сучасними технологіями, змінами у читацьких практиках, новими можливостями для споглядання, відчуття, переживання і проживання історій. Однією з помітних локацій стане «Кафе майбутнього», де каву для відвідувачів готуватиме робот.

У межах фестивалю можна буде відвідати міжнародну й українську програми, дитячу програму, професійну програму, спеціальні тематичні майданчики, візуальні проекти й виставки.

Серед закордонних гостей цього року – експерт ЮНЕСКО і директор Паризького інституту практичної філософії, один із найвідоміших у світі спеціалістів з дитячого розвитку Оскар Бреніф’є (Франція), один із засновників Литовської Гельсінської групи, поет і перекладач Томас Венцлова (Литва), президент Американської асоціації літературних перекладачів Арон Ажі (США), президент ісландського PEN-клубу, письменник Сйон.

Спеціальний гість «Книжкового Арсеналу» – Братиславський книжковий фестиваль (BRaK), який презентує унікальну програму читань, публічних розмов і заходів.

Під час дитячої програми «Далі буде!..» обговорюватимуть, які книжки є сьогодні і які книжки діти візьмуть із собою в завтрашній день. Експертка Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY Евелін Арізпе представить унікальну колекцію «Silent books» («Мовчазні книжки») і розповість про нові моделі сторітелінгу.

На профільному майданчику, тема якого – «Творці майбутнього», управлінці дискутуватимуть про моделі майбутнього та якісні управлінські рішення для його досягнення. Також відбудуться обговорення та презентації книг про відповідальне лідерство й управління.

Під час мистецьких подій фестивалю говоритимуть про візуальну книгу, фотокниги, артбуки й українські видання про мистецтво. Можна буде відвідати виставку «Metropolis. Минулі утопії майбутнього», на якій представлено погляди візіонерів у площині архітектури.

Музична програма «Книжкового Арсеналу» представлена фестивалем Next sound, який пропагує розвиток усього різноманіття діджитал-мистецтва в поєднанні з прогресивною та експериментальною музикою.

Про що людство мріє далі? яким буде майбутній світовий устрій, які шанси в демократії перед лицем гібридних викликів? як протистояти дегуманізації у часи змін? чи спроможні сучасні технології створити (над)людину? – на ці та інші запитання шукатимуть відповіді під час фестивалю.

 

Джерело: UA Суспільне мовлення