Офіційний веб-сайт

Документальний фільм «Будинок «Слово»

Автор(-и): Тарас Томенко / Розділ: Кінематографія

Документальний фільм «Будинок «Слово», автор Тарас Томенко, кіностудія «FREFH PRODUCTIONGROUP», рік оприлюднення: 2017.

Висунуто Національною Спілкою кінематографістів України.

 

Документальний фільм «Будинок «Слово» Тараса Томенка

 

1928 року у столичному Харкові споруджують житловий будинок для діячів культури УРСР. Будівля із багатокімнатними квартирами, пральнею, їдальнею, дитячим садком та навіть солярієм мала стати оазою для митців, проте все відбудеться навпаки ‑ комуністичний рай перетворюється на комуністичне пекло.

Спеціально зібрану в одному місці інтелігенцію репресують та знищують. Будинок «Слово» стає уособленням кривавої радянської системи, а мешканців будинку згодом назвуть поколінням «розстріляного відродження».

У стрічці «Будинок «Слово» розказано про долю письменників, поетів, малярів, режисерів, котрі мешкали під одним дахом, таких як: Микола Хвильовий, Остап Вишня, Василь Вражливий, Іван Багряний, Іван Дніпровський, Олесь Досвітній, Григорій Епік, Наталя Забіла, Майк Йогансен, Антін Крушельницький, Іван Кулик, Микола Куліш, Лесь Курбас, Аркадій Любченко, Іван Маловічко, Вадим Меллер, Анатоль Петрицький, Марія Пилинська, Сергій Пилипенко, Валер'ян Підмогильний, Валер’ян Поліщук, Михайль Семенко, Олекса Слісаренко, Юрій Смолич, Володимир Сосюра, Павло Тичина, Наталя Ужвій, Валентина Чистякова, Михайло Яловий, Юрій Яновський та багатьох інших митців.

У фільмі використані унікальні архівні матеріали, особисті справи митців, НКВДиські наклепи, свідчення очевидців, листування письменників та унікальні фото митців. Казка про молодих і талановитих мешканців найкращих квартир в Україні поступово переходить у психологічну драму, потім у напружений трилер, а у фіналі ‑ у трагедію...

Життєвість фільму «втілили» чудові актори Борис Георгієвський, Анна Левченко, Михайло Вознюк та інші. Атмосферу передають 150 музичних фрагментів, спеціально під кожну сцену написаних композитором Аллою Загайкевич. Цей фільм є вершинним надбанням українського народу, оскільки відновлює історичну пам'ять про «Розстріляне відродження», застерігає сучасне покоління від повторення помилок минулого, засуджує тоталітарну комуністичну систему, яка і сьогодні вироком Олегу Сенцову слово в слово повторює вирок М.Семенку, як і 80 років тому.

Тарас Томенко народився 6 лютого 1976 р. у м. Києві. Закінчив філологічний факультет КДУ імені Т.Шевченка  та кінорежисерський факультет КДІТМ імені І.К.Карпенка-Карого.

Вже першими своїми роботами, фільмами «Тир», «Пересохла земля» Тарас Томенко засвідчив, що в українське кіно прийшов яскравий митець нового покоління кінематографістів, які нині формують обличчя молодого українського кіно.

Фільм «Тир» отримав нагороду як кращий короткометражний фільм Берлінського міжнародного кінофестивалю, відзначений, як краща іноземна робота Інського кінофестивалю у Польщі, здобув премію «Арте Франс» Венеційського кінофестивалю, диплом Міжнародного кінофестивалю «Послание к человку», три відзнаки кінофестивалю «Відкрита ніч» та чотири відзнаки кінофестивалю «Пролог» та диплом фестивалю у Дубліні (Ірландія).

Наступний проект «Пересохла земля»створений завдяки Президентському гранту. Стрічка була відзначена Спеціальним призом Федерації Європейських режисерів РЕКА, призами міжнародних кінофестивалів в Саппоро (Японія) та Салоніках (Греція) одержав по дві нагороди фестивалів «Відкрита ніч» та «Пролог».

Хвилююча кінорозповідь «Ліза» про дівчинку, яка мешкала у каналізаційному люку, здобув три нагороди на Міжнародному кінофестивалі «Нове кіно» (Смоленськ), премію за кращий документальний фільм на Міжнародному кінофестивалі в Баку (Азербайджан).

Створені Тарасом Томенком фільми свідчать, що він талановитий митець з самобутнім баченням, чіткою особистою позицією та глибоким осмисленням проблем і сьогодення, і історії.

 

 

З подання Національної Спілки кінематографістів України

Кінорежисер Тарас Томенко
Кінорежисер Тарас Томенко
Афіша документального фільму "Будинок "Слово"
Афіша документального фільму "Будинок "Слово"
Коментарі