Офіційний веб-сайт

До Дня Героїв Небесної Сотні

20 лютого до Дня Героїв Небесної Сотні у Національній опері буде виконана Друга симфонія Г.Малера (прем`єра).

З історії світової музики відомо, що Густав Малер за житті був одним з найвидатніших і впливовіших симфонічних композиторів кінця XIX – початку XX століття. Його творчість загалом складалася з симфонічних і пісенних циклів. Працюючи як композитор, він створив багато стилів, які з часом мали глибокий вплив на композиторів наступних поколінь, спровокували певні тенденції в створенні опер, встановили нові стандарти.

За Другою симфонією (1887-1894) Густава Малера затвердилася програмна назва «Симфонія Воскресіння». Назва стосується духовної пісні Фрідріха Готлиба Клопштока (відомий німецький поет XVIII століття) «Ти воскреснеш». Малер звернувся до її тексту у фіналі симфонії.

Першу частину композитор спочатку хотів опублікувати під назвою «Тризна» як самостійну симфонічну поему. Лише у 1893-1894 роках оформляється остаточний задум симфонії з п’яти частин. Композитор писав про свою симфонію: «Я назвав першу частину «Тризна», в ній я ховаю героя моєї Першої симфонії («Титан».) Водночас ця частина – це питання: навіщо ти жив? чому ти страждав? невже усе це – тільки величезний страшний жарт? Відповідь я даю в останній частині».

У Симфонії №2 Густава Малера, що прозвучить 20 лютого на сцені Національної опери України у виконанні симфонічного оркестру та хору Національної опери України одну з головних партій музичного твору виконає провідна українська оперна співачка, солістка Національної опери України, заслужена артистка України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Людмила Монастирська (мецо-сопрано).

Диригент постановник вистави – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Микола Дядюра.