Офіційний веб-сайт

Найцінніші старовинні українські книги оцифрують в Гарварді

Одне з найбільших у світі зібрань української літератури зберігається в американському Гарварді. 

Зібрання рідкісних книг можна знайти в одній з 70 бібліотек Гарвардського університету ‑Хоутоне. 

У колекції чимало й українських стародруків.

«В Бібліотеці Хоутона зберігаються такі цінні книги як перші видання Івана Федорова. Скажімо, «Буквар»‑це дуже цінна книга, примірників якої немає навіть в Україні. «Острозька Біблія», «Псалтир», «Кобзар»Тараса Шевченка 1840 року, перше видання «Енеїди»Котляревського, рукопис Сковороди, є перше видання, оригінал книги Куліша, видання Києво-Печерської лаври, грамоти Івана Мазепи», ‑розповідалаЗнай.uaОльга Алексич, бібліотекар Гарвардського університету, бібліограф Української колекції.

«Буквар» або, як його ще називають, «Абетку»Іван Федоров видав у 1574 році у Львові. Її знайшов випадково в антикварній лавці російський підприємець і театральний діяч Сергій Дягілєв.

Про це згадує у своїх спогадах його партнер, український балетний танцюрист і заповзятливий колекціонер стародрукової літератури Серж Лифар.

Після смерті Дягілєва колекція книг, включаючи «Буквар», перейшла в руки театрального діяча Бориса Кохно, який пізніше продав його гарвардського випускнику Баярду Кілгуру.

Українські книжки в Гарварді почали збирати на початку ХХ століття. В основному це були подарунки колекціонерів. 

І тільки зі створенням при Гарварді Українського наукового інституту понад 50 років тому літературу по Україні почали закуповувати систематично.

У Гарварді є кілька бюджетів на українську книгу. Англомовні книги про Україну друкує і купує в основному Український інститут. Україномовні книги і часописи ‑це прерогатива Гарвардської бібліотеки Вайденер.

 

Джерело: Знай.ua