Офіційний веб-сайт

Популяризація українського хорового мистецтва

Автор(-и): Олександр Вацек / Розділ:

Популяризація українського хорового мистецтва; автор: художній керівник та головний диригент Академічної хорової капели «Орея» Олександр Вацек.

Висунуто Управлінням культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації.

 

Хорове мистецтво Олександра Вацека

 

Олекандр Вацек відомий в Україні і далеко за її межами як популяризатор українського хорового мистецтва за кордоном, надзвичайна майстерність якого виявилася в інтерпретації української та західноєвропейської хорової музики. Про це свідчить рекордна для України кількість перемог на міжнародній арені, унікальна режисура, своєрідна театралізація хорового концерту.

Вацек Олександр Олександрович (1955 р.н.) ‑ український хормейстер, диригент, викладач вокалу, член журі, хоровий консул, аранжувальник, Заслужений діяч культури України, Заслужений діяч мистецтв України, художній керівник та головний диригент Академічної хорової капели «Орея» (1986 року).

Академічна хорова капела «Орея» ‑ честь і слава Житомира, візитівка українського хорового мистецтва, один з кращих хорів Європи.

Хорова капела «Орея» ‑ володарка 9 гран-прі та більше 30 перших місць та спеціальних призів, на престижних міжнародних хорових конкурсах! Взяла участь більше ніж у 30 міжнародних хорових конкурсах і фестивалях, більше 2000 концертів «Орея» на чолі з О.Вацеком дала в Україні, Польщі, Чехії, Угорщині, Болгарії, Словенії, Німеччині, Швейцарії, Італії, Іспанії, Нідерландах, Франції, Англії, Норвегії, Південній Кореї та Ізраїлю.

За час існування «Орея» напрацювала репертуар із сотень композицій (від старовинних українських кантів 14 ст. до сучасних авангардних творів 21 ст.) У його багатогранності ‑ українська духовна музика, обробки українських народних пісень, класичні, романтичні, сучасні твори українських та західноєвропейських композиторів, пісні народів світу.

За мірками академічного хору, «Орея» ‑ невеликий склад, це камерний хор, у ньому близько 30 учасників. Але перед кожним із них стоїть нетривіальне завдання: артисти під час концерту пересуваються залою, розігрують невеличкі сценки, тупочуть ногами й навіть акомпанують ‑ на простих музичних інструментах (барабан, трикутник). І в той самий час співають. Кожна композиція ‑ своєрідна історія. Хор живе на сцені. Завдяки вмілому керівнику хористи кожен свій виступ роблять жвавим та цікавим, постійно експериментують. Як відмітив Лоренцо Донаті (володар Гран-прі Європи) «Орея тільки взяла перший тон і ти вже зачарований! Хор, і разом із ним зал, проживають кожну фразу як одне ціле, це і є справжнє Мистецтво!».

В Олександра Вацека дуже своєрідна манера диригування, до того ж Олександр Олександрович часто бере на себе роль ведучого та розповідає цікаві факти про композиції, що виконуються.

Засновник і керівник академічної хорової капели «Орея» Олександр Вацек разом із зростанням свого колективу отримав високий міжнародний статус, як хормейстер і диригент. Його постійно запрошують до участі в журі престижних міжнародних конкурсів і навіть «Всесвітніх хорових ігор».

 

З подання Управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації

Коментарі