Офіційний веб-сайт

Твори історико-культурної спадщини Руси-України та радіоцикл «Хорея козацька»

Автор(-и): Тарас Компаніченко / Розділ: Музичне мистецтво

Твори історико-культурної спадщини Руси-України та радіоцикл «Хорея козацька», автор: Заслужений артист України Тарас Компаніченко, рік оприлюднення: 2012-2017.

Висунуто Вченою радою Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т.Рильського НАН України та Науково-методичною радою Національного центру Народної Культури "Музей Івана Гончара", підтримано колективом Музею шістдесятництва та Літературно-меморіальним музеєм М.Булгакова.

 

Твори історико-культурної спадщини Руси-України та радіоцикл «Хорея козацька» Тараса Компаніченка

 

Вчена рада Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т.Рильського НАН України висуває Заслуженого артиста України, провідного наукового співробітника Музею книги та друкарства України, наукового співробітника Малої академії наук України Тараса Компаніченкана здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка у номінації «Музичне мистецтво» за високомистецьке представлення творів історико-культурної спадщини Руси-України, яке включає:

1) Мистецькі програми «Кобзарсько-лірницька традиція: Тарас Компаніченко»;

2) «Саrmina Sarmatiса». Духовно-героїчний цикл від Середньовіччя до визвольних змагань XX ст.;

3) «Теrrа Коzаkkоrum» («Земля козацька»). Концертний цикл «Традиційна і давня музика України XV-XVIII ст.»;

4) «Бенкет духовний Ноrеа коzаску». Концертний цикл у двох частинах. Ч. 1. Різдво; Ч. 2. Патріотичні пісні;

5) «Dе liberateе» («Про свободу»). Концертний цикл «Цінності нашої землі від давнини до сьогодення»;

6) «Моя сердешна Україна». Концертний цикл пісенних артефактів доби колективізації та голодомору 1932-1933 р.;

7) Цикл авторських передач (понад 50) про феномени та постаті української мистецької спадщини на радіо «Культура» під назвою «Хорея козацька».

Компаніченко Тарас ‑ відомий в Україні та за її межами виконавець і популяризатор традиційної старовинної народної і духовної музики, кобзар, організатор і керівник гурту «Хорея козацька», збирач і дослідник українського пісенного фольклору різних регіонів.

Понад 30 років Т.Компаніченко займається науковою реконструкцією у міському середовищі традиційних народних календарних обрядів і звичаїв: колядування,  щедрування, великодніх, троїцьких та купальських обрядів стародавнього Києва («Київські рекреації», «Старокиївський вертеп»), є засновником фестивалю «Старокиївські коляди».

Великою заслугою Т.Компаніченка є також реконструкція в сучасних умовах кобзарсько-лірницької виконавської традиції, відродження музики українського Середньовіччя, Ренесансу і Бароко (церковних і світських творів ХV-ХVПІ ст.).

Т.Компаніченко ‑ виконавець і популяризатор музичних пам'яток на концертах, фестивалях і форумах, на наукових медієвістичних конференціях в Україні та за кордоном, на радіо й телебаченні (він понад 7 років веде авторську передачу «Хорея козацька» на каналі «Культура»), на кіноекранах (озвучення художніх та документальних фільмів, зокрема, кінострічки «Поводир»).

З огляду на це, Вчена рада Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України вважає, що за свою багаторічну, багатогранну, плідну й успішну музично-виконавську, просвітницько-популяризаторську й організаційну діяльність Тарас Компаніченко, без сумніву, заслуговує на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

З подання Вченої ради Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України

 

Рішенням Науково-методичної ради Національного Центру Народної Культури «Музей Івана Гончара» рекомендовано висунути Заслуженого артиста України, провідного наукового співробітника Музею книги та друкарства України, наукового співробітника Малої академії наук України Компаніченка Тараса Вікторовича на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка у номінації «Музичне мистецтво» за високомистецьке представлення творів історико-культурної спадщини Руси-України, яке включає:

1) Мистецькі програми «Кобзарсько-лірницька традиція: Тарас Компаніченко»;

2) ««Саrmina Sarmatiса». Духовно-героїчний цикл від Середньовіччя до визвольних змагань XX ст.;

3) «Теrrа Коzаkkоrum» («Земля козацька»). Концертний цикл «Традиційна і давня музика України XV-XVIII ст.»;

4) «Бенкет духовний Ноrеа коzаску». Концертний цикл у двох частинах. Ч. 1. Різдво; Ч. 2. Патріотичні пісні;

5) «Dе liberateе» («Про свободу»). Концертний цикл «Цінності нашої землі від давнини до сьогодення»;

6) «Моя сердешна Україна». Концертний цикл пісенних артефактів доби колективізації та голодомору 1932-1933 р.;

7) Цикл авторських передач (понад 50) про феномени та постаті української мистецької спадщини на радіо «Культура» під назвою «Хорея козацька».

Національний Центр Народної Культури «Музей Івана Гончара» впродовж двадцяти років постійно співпрацює з Тарасом Компаніченком при проведенні тематичних заходів, обрядових свят, фестивалів. Тарас доносить до наших відвідувачів маловідомий матеріал, що стосується різних періодів нашої історії. Унікальний і різноманітний його кобзарсько-лірницький репертуар, на сьогоднішній день і досі ніде ніким не повторена його колекція фольклорної спадщини, яка стосується часів Колективізації 1920-30-х рр. та Голодомору 1932-33 рр. Цей матеріал був презентований в нашому музеї на вечорі, присвяченому пам'яті жертв Голодомору, і повністю складався з музичних фольклорних та літературних творів тих часів.

В музичному арсеналі Тараса Компаніченка літературні твори маловідомих авторів з рукописних та друкованих джерел XVI-XIX століть. Тарас презентує багату літературно-музичну спадщину під час проведення музеєм свят річного обрядового кола. Це і Різдвяні коляди, покаянні, Великопісні та Великодні пісні з Почаївського Богогласника 1790-1791 рр. та рукописних збірників XVI-XIX ст., а також його власні озвучення та маловідомі пісні на слова видатних діячів XIX ‑ початку XX ст.: Я.Щоголіва, П.Куліша, Т.Шевченка, І.Франка, О.Кониського, М.Старицького, Лесі Українки, Г.Чупринки, В.Пачовського, С.Черкасенка, Р.Купчинського та багатьох інших діячів.

Враховуючи вищезазначені здобутки митця, Науково-методична рада Національного Центру Народної Культури «Музей Івана Гончара» вважає, що за свою багаторічну, плідну, музично-виконавську, просвітницьку діяльність Тарас Компаніченко заслуговує на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка.

З подання Науково-методичної ради

Національного Центру Народної Культури «Музей Івана Гончара»

 

Тарас Компаніченко почав співпрацю з Музеєм шістдесятництва задовго до його відкриття, за часів діяльності однойменної Громадської організації. Після офіційного відкриття Музею у 2012 році десятки заходів ‑ вечорів, презентацій тощо відбулися за його участю і забезпечили їхню успішність. Ця співпраця є постійною, оскільки Тарас володіє унікальним поетичним та музичним матеріалом, який є чудовою ілюстрацією літературних вечорів і тематичних виставок, що проходять у Музеї. Вкладаючи душу у кожний виконуваний ним твір, Тарас незмінно знаходить стежку до сердець вдячних слухачів, пробуджує в них найкращі патріотичні почуття.

Тарасові Компаніченку належать і власні музичні озвучення поезій видатних шістдесятників В.Симоненка, В.Стуса, Є.Сверстюка, Л.Костенко, В.Лісового, М.Масютка. Також з властивим йому науковим підходом до вивчення певної історичної епохи, він блискуче обізнаний з музичним матеріалом, що стосується епохи шістдесятників.

Тому колектив Музею шістдесятництва з радістю підтримує ініціативу присудження Тарасу Компаніченку Національної премії України імені Тараса Шевченка у галузі «Музичне мистецтво».

 

Літературно-меморіальний музей всесвітньо відомого письменника-киянина Михаїла Булгакова висловлює підтримку кандидатури музиканта Тараса Компаніченка на здобуття Національної премії України ім.Тараса Шевченка.

Протягом багатьох років Тарас Компаніченко бере постійну участь у численних культурних заходах та міжнародних проектах нашого музею.

15 травня 2016 року, під час святкування 125-річчя з дня народження М.А.Булгакова, коли в музеї зібрались відомі вчені з різних країн світу та представники дипломатичних місій в Україні, Тарас Компаніченко блискуче представляв музичну культурну спадщину нашої держави. Як благодійник, музикант неодноразово підтримував традиційні музейні проекти «Дитяче Різдво» та «Журфікси у Булгакових».

Тарас Компаніченко є активним волонтером, що протягом тривалого часу влаштовує благодійні концерти у зоні АТО та військових шпиталях. Водночас він знаходить час для підтримки численних музеїв та для широкої популяризації історико-культурної спадщини Руси-України.

Його сміливо можна назвати втіленням української національної ідеї, носієм високого духу, який по праву входить до «Ордену музичних лицарів України» та є уособленням честі, гідності, шляхетності, любові до України.

 
Заслужений артист України Тарас Компаніченко
Заслужений артист України Тарас Компаніченко
Коментарі