Офіційний веб-сайт

Театралізоване дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син»

Автор(-и): Ірина Вовк, Роман Гринько, Володимир Бень / Розділ:

Театралізоване дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син»; прем’єра відбулась на сцені виставкової зали Львівського музею історії релігії 2015 року; автори: Ірина Вовк, Роман Гринько, Володимир Бень.

Висунуто Львівською обласною організацією Національної спілки письменників України.

 

Театралізоване дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син» Ірини Вовк, Романа Гринька, Володимира Беня

 

Театралізоване дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син» (за листами, спогадами та художніми творами графині Софії з ФредрівШептицької та її сина Романа-Андрея) створене у стінах Львівського музею історії релігії у 2015 році з нагоди 150-літнього ювілею Митрополита Андрея Шептицького. Автором сценарію і виконавицею ролі Графині Софії є багатолітній працівник музею, заввідділу Інституту релігієзнавства ‑ філії музею, член Національної спілки письменників України з 1994 року ‑ поетеса, драматург, сценарист ‑ Ірина Вовк. У театралізованому дійстві, яке триває одну годину, також задіяні Роман Гринько ‑ виконавець ролі Сина Романа-Андрея (він і учасник церковного хору «Осанна») і церковний хор «Осанна» Львівської Свято-Іванівської Лаври під орудою Володимира Беня.

Церковний хор «Осанна» супроводжує дію камерної вистави фрагментами православної і католицької літургії. Треба наголосити, що виконавці головних ролей ‑ Ірина Вовк та Роман Гринько ‑ є багатолітніми акторами Молодіжного Експериментального Театру Аматорів («МЕТА»), що діє з 1979 року у Львові і у 2019 році святкуватиме своє 40-ліття. У переліку зіграних вистав театр «МЕТА» може похвалитися першими в Україні інсценізаціями «Марусі Чурай» Ліни Костенко, «Собору» Олеся Гончара, а також зверненням до української класики «Дорога» за новелами Стефаника, «По дорозі у казку» та «Танок життя» Олександра Олеся, а також зверненням до сучасної драматургії, серед якої ‑ знаменитий «Дракон» Юрія Винничука, «Алілуя» Михайлюти про голодомор в Україні та багато інших.

Театралізоване дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син» створене на документальній основі епістолярної спадщини, а також художніх творів Графині Софії з Фредрів-Шептицької та її Сина Романа – в майбутньому Митрополита. Андрея Шептицького. За джерело сценарію слугували перекладні з польської тексти Дем яна Горняткевича, Григора Лужницького та Михайла Косіва у виданнях довоєнної і сучасної літератури: «Софія з Фредрів-Шептицьких. Молодість та покликання о. Романа Шептицького»у перекладі Д.Горняткевича, повість Григора Лужницького «12 листів о.Андрея Шептицького до матері»та дослідження Михайла Косіва «Андрей Шептицький. Не хочемо чужої культури, хочемо жити своєю!»і його переклад «Графиня Софія з Фредрів-Шептицька. Твори».

Прем'єра театрального дійства «У прихистку Божої ласки: Мати і Син» відбулася 17 травня 2015 року у виставковій залі (історичній Трапезній) Львівського музею історії релігії і була приурочена Міжнародному дню музею, іменинам Графині Софії та її мами (за католицьким календарем), дню

Причастя малолітнього Романа Шептицького ‑ а в цілому 150-літньому його ювілею.

З 2015 по 2018 рік театральне дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син» було зігране понад 80 разів у всіх великих і малих містечках Західної України: Львівщини, Івано-Франківщини та Тернопілля. Сценічною площадкою у більшості випадків слугували церкви, монастирі, духовні семінарії, а також музеї, будинки культури та установи для соціально незахищених громадян. Серед останніх ‑ УТОС. Завершували 2015 ювілейний рік гастролями на сцені Коломийського драматичного театру. 2017 рік приніс новий ювілей ‑ 180-ліття Графині Софії. За підтримки благодійних організацій Львівської обласної держадміністрації театралізоване дійство виграло гранд на показ у всіх місцях, пов'язаних з біографією родини Шептицьких. У цей рік виставу побачили: у Беньковій Вишні, Судовій Вишні, Рудках, Прилбичах, Добромильському монастирі, Патріаршому Соборі УГКЦ у Києві, у музеї Новаківського, соборі Юра і Свято-Іванівській Лаврі на конференції, присвяченій Митрополиту Андрею Шептицькому. На виставі побували ієрархи греко-католицької церкви. Вистави відбувалися в переповнених храмах з благословення священиків.

Така велика географія театралізованого дійства стала можливою завдяки ініціативі вже покійного нині отця-студита Самуїла Мосьціпана.

В інтернет-ресурсах зафіксована хронологія показу вистав (2015-2018 рр.), серед них ‑ виступ у Патріаршому Соборі Києва, в музеї Новаківського у Львові, в Львівському УТОСі. Слідами вистави вийшовбуклет «У прихистку Божої ласки: Мати і Син»(уклала Ірина Вовк), де міститься текст авторської вистави, а також післямова авторки про літературні джерела сценарію і біографію родинного гнізда Шептицьких та Фредрів.

Театралізоване дійство «У прихистку Божої ласки: Мати і Син» дійство є унікальним способом популяризації непересічних постатей нашої духовної історії ‑ Митрополита Андрея-Романа Шептицького та його Матері Графині Софії з Фредрів-Шептицької як у специфічному релігієзнавчому середовищі, так і в світській аудиторії. Виконавці головних ролей Графині Софії (Ірина Вовк) та Сина Романа-Андрея (Роман Гринько) на високому піднесенні промовляють дивовижні, змістовні, глибокофілософські тексти.

Глядачами вистави є люди як похилого віку, так і представники підростаючого покоління. Театралізоване дійство не має хронологічних обмежень. Воно ‑ завжди актуальне.

 

З подання Львівської обласної організації

Національної спілки письменників України.

Коментарі