Офіційний веб-сайт

Унікальні картини, врятовані Борисом Возницьким

За повідомленням інформаційного ресурсу zik.ua, картини XVII століття «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» італійського живописця Мартіно Альтамонте на сьогодні є найціннішими експонатами Золочівського замку. В публікації зокрема зазначається, що завдяки Борису Возницькому, який очолив 1962 року Львівську картинну галерею, вдалося врятувати ці унікальні мистецькі шедеври.

Подія, зображена, приміром, на картині «Битва під Парканами» – це головна і вирішальна битва кампанії 1683 року, коли 100-тисячна турецька армія, яку очолив Великий візир Османської імперії Кара Мустафа вирушила на Європу, щоб завоювати її і знищити християнство. Над Європою нависла смертельна небезпека. Об’єднана Європа звернулася по допомогу до короля Польщі Яна ІІІ Собеського, який мав неабиякий досвід ведення боїв, військо і сильну підмогу в особі українських козаків. Першою європейською столицею на шляху турецького війська став Відень. За ним був Рим і Париж. Коли Ян Собеський з військом підійшов до Відня, місто за час облоги потерпало від голоду і пошестей. У ході битви Відень було звільнено, турецька армія відступила, проте була ще сильною. Наступною і вирішальною стала битва під Парканами. Це була битва не на життя, а на смерть. У ході битви ледь не загинув сам Собеський. В якийсь момент, під натиском артилерії і турецького війська, яке переходило на другий берег, обвалився міст. Серед воїнів почалася паніка. Це і вирішило хід битви. Об’єднане військо, під керівництвом Яна ІІІ Собеського перемогло. Саме цей вирішальний момент, коли обвалився міст і зображено на картині.

Варто сказати і про те, що львівський архітектор і громадський діяч Юрій Волощак б’є на сполох. Мистецтвознавець стверджує, що унікальні батальні полотна італійського художника Мартіно Альтамонте «Битва під Віднем» і «Битва під Парканами» можуть вивезти у Польщу. Зараз шедеври XVII століття зберігаються у фондах Львівської картинної галереї ‑ в експозиції Олеського та Золочівського замків.

 

Довідково

Борис Григорович Возницький (роки життя: 1926-2012) – мистецтвознавець, заслужений працівник культури України з 1972 року, заслужений діяч польської культури з 1984 року, академік АМ України, Герой України був відзначений Шевченківською премією 1990 року за багаторічну роботу по збереженню, дослідженню і популяризації культурної спадщини.

 

На фото: живописне полотно «Битва під Віднем» пензля італійського художника Мартіно Альтамонте.